Connect with us

Hi, what are you looking for?

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Diverse

Ziua Sfântului Patrick (Patriciu) – Cum este sărbătorită în Irlanda?

În data de 17 martie, în Irlanda se sărbătorește Ziua Sfântului Patrick, declarată și ziua națională a acestui stat.

Ziua Sfântului Patrick a fost sărbătorită în Irlanda de mai bine de un mileniu. Astăzi, sărbătoarea este onorată în nenumărate moduri în întreaga lume, variind de la prepararea mâncărurilor irlandeze clasice, cum ar fi carnea de vită, până la împodobirea caselor cu decorațiuni verzi și realizarea unor capcane pentru spiriduși .

Deși pandemia a împiedicat marile parade prin care sărbătoarea ieșea în evidență, cu siguranță în familii va fi sărbătorită corespunzător.

De ce totul este verde în Ziua Sfântului Patrick ?

Verde este culoarea reprezentativă a acestei mari sărbători. Ceea ce trebuie să știți este că ea nu a fost prima culoare asociată cu Sf. Patrick.

La începuturile acestei sărbători, albastul era culoarea cu care se împodobea tot poporul. Unele steaguri antice irlandeze au chiar această culoare.Sărbătoarea verde este un fenomen modern și este bine să porți această culoare în ziua de Sf. Patrick deoarece se spune că te face invizibil pentru spiriduși.

Este cunoscut faptul că Irlanda este o insulă verde cu copaci cu frunze și dealuri cu iarbă. Nu o singură dată i-a fost dată denumirea de  Insula Emerald. Verde a fost introdus la festivitățile de Sfântul Patrick în secolul al XVIII-lea, când trifoiul (care este, desigur, verde) a devenit un simbol național.

Datorită popularității trifoiului și a peisajului Irlandei, culoarea a devenit populară.  Verde este, de asemenea, culoarea asociată și cu spiridușii din povești și basme.

Photo by Pressmaster from Pexels

Superstiții irlandeze din această zi

Așa cum am specificat, în fiecare an, pe data de 17 martie se sărbătorește Sfantul Patrick. Încă din cele mai vechi timpuri au existat anumite tradiții și superstiții care sunt păstrate și astăzi de irlandezi.

Astfel, se crede că daca faci o importantă afacere sau tranzacție comerciala, lucrul acesta va atrage ghinionul tot anul în curs.

În tradiția poporului, în această zi se confecționau niște “cruci ale Sfantului Patrick”, ce erau purtate de copii pe umărul drept, pentru a fi feriți de boli.

Aceasta sărbătoare este extrem de cunoscută și în Statele Unite ale Americii, unde există obiceiul de a se purta haine de culoare verde pentru a atrage norocul și sănătatea.

O altă tradiție are origini culinare și include consumarea de carne de vită și varză în ziua Sfântului Patrick.

În această zi de mare sărbătoare, oamenii se adună, pentru a urmări parade ale dansatorilor și muzicienilor tradiționali irlandezi în timp ce aceștia mărșăluiesc pe străzile orașului. 

Comentarii

Scris de

Poate iti mai place si

Advertisement decathlon.ro
Primeste notificare de fiecare data cand apare ceva nou pe likeapanda.ro OK Nu, Multumesc!