LifeStyle

Vinerea Verde – beneficii și impedimete ale cicliștilor din România

Mersul pe bicicletă nu face parte doar dintr-un stil de viață sănătos sau dintr-o dietă folosită în procesul de slăbire. Ciclismul luptă și împotriva poluării, este un aliat bun atunci când nu găsești parcare și se economisesc și bani.

De astăzi, 12 martie 2021 s-a lansat campania Vinerea Verde! Stop! Azi, mașina stă pe loc!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de cât mai mulți români.

Comisia Europeană a arătat că 61% dintre români nu merg niciodată cu bicicleta, în timp ce alt studiu spune că doar 5,3% dintre români se deplasează pe două roți.

Care sunt beneficiile mersului pe bicicletă?

O plimbare dimineața devreme cu bicicleta o să vă poată ajuta să vă treziți mai repede. Iar datorită exercițiilor fizice regulate pe bicicletă, somnul dumneavoastră va fi mai sănătos. Totodată, exercițiul regulat duce la creșterea rezistenței, la reducerea în greutate și vă ajută să antrenați mușchii de la picioare, piept, spate, brațe.

Schimbările se vor produce și la nivel psihic. Mersul pe bicicletă va reduce stresul și va îmbunătăți sistemul nervos deoarece este cel mai simplu și cel mai rapid mod de a obține o doză de hormoni de fericire.

De ce nu merg românii pe bicicletă?

Când vine vorba de impedimentele care apar odată cu mersul pe bicicletă, acestea sunt destul de multe. În primul rând, procentul celor care nu știu să meargă pe bicicletă este unul destul de mare, mai mare în mediul rural decât în mediul urban  iar în această categorie majoritare sunt femeile (într-o proporție de cinci ori mai mare decât a bărbaților), indiferent de vârstă, venituri și statut social. Dintre cei care au răspuns că nu au bicicletă, un procent mai mare îl au bărbații tineri, din mediul urban, cu educație medie și peste medie.

Alte dificultăți pe care le întâmpină deținătorii de biciclete sunt : lipsa marcajelor speciale, șoferii agresivi sau neatenți, obstacolele de pe pistă, starea necorespunzătoare a pistelor, pietoni care nu le acordă prioritate pe pistă dar și mașinile parcate pe piste.

Închirierea bicicletelor în România

Când vine vorba despre servicii de închiriere a bicicletelor în România, autoritățile dau din umeri. Din păcate, România nu are dezvoltată o infrastructurî care să le permită bicicliștilor să circule în siguranță. Accidente cu bicicliști apar tot mai frecvent în țară, nu sunt cazuri singulare.

Deși ne dorim „o țară ca afară” suntem destul de departe de a îndeplini toate condițiile. Implementarea unor astfel de sisteme care nu poluează implică mai mult decât o bicicletă aruncată într-un colț de stradă. Ar trebui să fie incluse: infrastructura pentru biciclete, biciclete publice, campanii de informare, strategii de dezvoltare a transportului în comun, planificarea de drumuri și parcări.

Photo by Zarif Afraim from Pexels

În ultimii ani, au apărut câteva inițiative private și de stat care pun la dispoziția clienților acest serviciu. Din păcate, numărul acestor inițiative este foarte mic comparativ cu alte țări mai dezvoltate. Astfel, doar locuitorii din București, Cluj și Timișoara au la dispoziție biciclete electrice, trotinete și biciclete clasice pentru a se bucura de un transport alternativ cu un grad zero de poluare.

Tu ai renunța la mașină pentru o zi pe săptămână?

 

Poate iti mai place si

Diverse

Bitcoin este în primejdie India, una dintre cele mai mari ţări din lume a făcut un anunț conform căruia va interzice criptomonedele. Astfel, autoritățile...

Diverse

Cum să transformi o masă de Paști clasică într-una unică…   Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi. Printre întrebările care se plimbă prin...

Copyright © 2020 LikeAPanda.ro

Exit mobile version