Connect with us

Hi, what are you looking for?

Diverse

Simbolistica ouălor încondeiate

Povestea oului încondeiat

Încondeierea ouălor este un obicei străvechi românesc, păstrat încă de iubitorii de tradiție, fiind un element foarte imprtant în cultura românească deoarece poartă cu el semnificații de natură spirituală. Fiecare ou încondeiat transmite o poveste unică, plasată între cele două limite ale lumii cerul și pământul; cerul este reprezentat de vârful oului iar pământul de fundul acestuia; oul în sine este un simbol al genezei. Inițial, au fost vopsite doar roșii, fiind strânsă legătură cu tradiția creștină, atunci când ouăle din coșul de sub crucea lui Iisus au fost colorate cu sângele Acestuia. În timp, oamenii au dezvotat o reală pasiune în a le decora cât mai frumos utilizând ceară, mărgele, culoare.

Încondeierea reprezintă o adevărată artă. Desenele și modelele imprimate pe ouă, poartă cu ele simboluri din culura românescă și motive folclorice precum spicul de grâu și vârtelnița regăsite și pe iile tradiționale.

Simboluri coloristice

Simbolurile coloristice roșu, negru, galben, verde, albastru,  ascund semnificații precum soarele, eternitatea, lumina, speranța respectiv seninătatea. Albul transmite inocenţă, puritate.

Fiind una dintre cele mai vechi tradiții românești, încă păstrată, încondeierea ouălor aduce entuziasm atât copiilor care încearcă să deslușească misterele acestui meșteșug cât și adulților care pregătesc cu bucurie aceste mici comori care de fiecare dată transmit credința și speranța.

Simbolul liniilor este și el unul aparte:

Linia dreaptă verticală – viața,

Orizontală – moartea

Linia dublă și spirala– eternitatea,

Linia în semicercuri – protecţia.

Linia frântă orizontală în dinţi de fierăstrău, cu direcții în sus şi în jos – binele şi răul,

Linia uşor ondulată – apa, purificarea, Drumul Crucii

În afară de linii se folosesc și forme geometrice:

Pătratul – inteligenţa.

Rombul – înţelepciunea.

Punctele şi „picăţelele”- bogăţia

Cercul – universul, infinitul, aspectul ciclic al naturii.

Crucea– Creștinismul

Des întâlnite sunt și simboluri zoomorfe albina, porumbiţa, greierele, raţa, şarpele, creasta cocoşului, coarnele berbecului, peştele etc. , dar și cele fitomorfe: frunzele diferiților copaci, vâscul, floarea mărului, frunza trifoiului, mărgăritarul, ciuboţica cucului, frunza de fragi, etc. Desigur, nici cele cu care țăranul român își asigura traiul nu au fost omise: grebla, lopata, hârleţul, sapa, secera, roata carului, roata morii, vârtelniţa, furca de tors, fierul plugului etc.

Advertisement. Scroll to continue reading.
answear.ro

Tu știai despre aceste lucruri?

Dacă ai aflat ceva nou și dacă ți-a plăcut, distribuie și oferă-le și altora aceste informații.

Comentarii

Scris de

Poate iti mai place si

Diverse

Cum să transformi o masă de Paști clasică într-una unică…   Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi. Printre întrebările care se plimbă prin...

Advertisement decathlon.ro
Primeste notificare de fiecare data cand apare ceva nou pe likeapanda.ro OK Nu, Multumesc!